Töltött pulyka recept

töltött pulyka

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 bébi pulyka (2,5 kg)
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 1/4 teáskanál szegfűbors
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 kg savanyú alma
  • 16 szem kimagozott szilva
  • 40 g vaj
  • 0,5 l húsleves
  • 2 evőkanál liszt, 1/4 l tejszín
  • 1 evőkanál szójamártás
  • 1 evőkanál száraz sherry

Töltött pulyka elkészítése:

A pulykát megmossuk, megtöröljük a fűszerekkel és a citromhéjjal kívül és belül bedörzsöljük. Az almákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk és kimagozzuk, majd a szilvákkal együtt a pulykába töltjük. A lábakat és a szárnyakat odakötözzük a testhez. A pulykát mellével lefelé fordítva a zsiradékot felfogó serpenyő fölé a rácsra helyezzük az előmelegített sütőbe, és a sütési idő felénél megfordítjuk. A nyakat, a belsőségeket felaprítjuk, a rostély alá rakjuk. Amikor barnulni kezd, húslevessel meglocsoljuk. A pulykát is gyakran locsoljuk. A többi hozzávalót összekeverjük, és a sült hús levével együtt sűrű mártássá főzzük, leszűrjük és ízesítjük. Jól illik hozzá a savanyú káposzta ananásszal vagy vörös káposzta ribizli zselével. Sós-burgonya. Kevesebb személy részére a pulykát hosszában félbevágjuk, töltött oldalával lefelé fordítva 1,5 órán át sütjük. Elkészítési idő: előkészítés: 30 perc, sütés: 2 1/2 óra, villanysütő: 175 C, gázsütő: 2-3 fokozat

A receptet beküldte: Julcsi