Ponty halétel receptek

Finom, egyszerű, gyors receptek a ponty halétel rajongóknak.

Vörösboros ponty

vörösboros pontyVörösboros ponty elkészítése: A ponty törzsét ujjnyi vastagon fölszeleteljük, a fejét, az uszonyait és a farkát levágjuk. A halat egészben is elkészíthetjük, ha ünnepi alkalomra akarunk valami látványos különlegességet az asztalra tenni. Akárhogy is készítjük, a halhúst sóval bedörzsöljük és 1 órán át pihentetjük. Közben enyhén sós vizet forralunk, beletesszük a petrezselymet és a zeller zöldet, majd mikor gyöngyözve forr, óvatosan…

Ponty kocsonya

ponty kocsonyaPonty kocsonya elkészítése: A pontyot megtisztítjuk, a bőrét lefejtjük és filézzük, majd csíkokra vágva sóval, pirospaprikával és cseresznyepaprikával bedörzsöljük, hűtőszekrénybe tesszük. A hagymát fölszeleteljük, a zöldséget, a paprikát és a paradicsomot negyedekbe vágjuk, és lábasba szórjuk. A halcsontokat és a fejet zeller zölddel együtt rárakjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Fölaprított…

Pontypörkölt

pontypörköltPontypörkölt elkészítése: A pontyfilét beirdaljuk, és kockára daraboljuk. Mély jénai tálban a finomra vágott vöröshagymát zsírban 3-3,5 percig mikrohullámú berendezésben pirítjuk, közben megkeverjük. A fűszerpaprikát hozzákeverjük, kevés vízzel felöntjük. Beletesszük a lecsót (paradicsomos levének egy részét) vagy a kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, majd a sütőben további 6-8 percig pároljuk…

Hortobágyi rakott hal

hortobágyi rakott halHortobágyi rakott hal elkészítése: A megtisztított burgonyát vékony szeletekre vágom. A felét jól kizsírozott tepsibe rakom, megsózom, ráteszem a felszeletelt, megsózott halat, majd a megmaradt burgonyával beborítom. A tetejére vékony füstölt szalonna-szeleteket és karikára vágott vöröshagymát teszek. Forró sütőben, mérsékelt tűzön megsütöm. Ha szükséges, kevés vízzel kicsit meglocsolom…

Pityókás ponty

Nincs kép (kicsi)Pityókás ponty elkészítése: A felszeletelt besózott pontyot beborítjuk a felszeletelt hagymával és legalább négy-hat órát hagyjuk pácolódni. Ezután a hagymát leszedjük, a halat lisztbe mártjuk, és forró olajban kisütjük. Sorban egymás mellé, tűzálló tálba rakjuk. A maradék zsiradékon a tisztított, apróra vágott petrezselymes gombát megpirítjuk és a zsiradéktól lecsepegtetve, a lerakott halszeletekre terítjük. Sózzuk…