Őszibarack befőtt

őszibarack befőtt

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 2 kg őszibarack
  • 30 dkg cukor
  • 1 g citromsav
  • 1 csomag vaníliás cukor

 

Őszibarack befőtt elkészítése:

Az üvegeket jól átmossuk, és többször átöblítjük. A gyümölcsöt megmossuk, a hibás gyümölcsöket eltávolítjuk, minden esetben kimagozzuk – mert a mag vegyületeiből cián képződik, ami nagyobb mennyiségben mérgező és a befőttet keserűvé teszi -, majd egy pillanatra forró vízbe mártjuk és meghámozzuk, és ezután üvegekbe helyezzük. A felöntő léhez 1 liter vízben 30 dkg cukrot feloldunk, forraljuk, a habját eltávolítjuk. Minden liter cukoroldathoz 1 g citromsavat és egy csomag vaníliás cukrot adunk, s forrón a gyümölcscsel telt üvegekbe öntjük, és azonnal légmentesen lezárjuk. A hőkezelést 85-90° C-on 10 percig végezzük, másnapig hűlni hagyjuk. Majd fogyasztásig hűvös, sötét helyen tároljuk. Elkészítési idő: kb. 60 perc

A receptet beküldte: Anikó