Omlós almás pite

omlós almás pite

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg Liga margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál kukorica keményítő
  • 1 csipet só
  • víz vagy zabtejszín
  • 5 db nem túl leves alma
  • 15 dkg cukor
  • őrölt fahéj
  • 5 dkg Liga margarin
  • 2 evőkanál méz

Omlós almás pite elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a még hideg margarinnal és a keményítővel. Egy tál közepére halmozzuk és mélyedést készítünk a közepébe. A cukrot, sót elkeverjük a vízzel vagy a zabtejszínnel és a mélyedésbe öntjük. Nagyon gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a margarinos liszttel. Ha túl kemény lenne, vagy nagyon morzsálódna, és nem állna össze a tésztánk, nyugodtan tehetünk még hozzá vizet. Cipót formálunk belőle és fél óráig hideg helyen pihentetjük. Lisztezett deszkán mindkét cipót vékonyra nyújtjuk. Kibélelünk az egyik tésztalappal egy kerek (gyümölcs) tortaformát (melyet zsíroztunk, liszteztünk), villával megszurkáljuk. A megmosott és időközben cikkekre szeletelt almával körben kibéleljük a tésztánkat. A fahéjas cukorral egyenletesen megszórjuk az almákat. Margarindarabkákat szórunk a tetejére és beborítjuk a másik tésztalappal, melynek a közepébe 2 db kb. 5 mm nagyságú lyukat fúrunk. Tetejét megkenjük olvasztott mézzel, hogy szép fényes és piros legyen. Előmelegített sütőben rózsásra sütjük, a formában hagyjuk kihűlni, és mint a tortát szeleteljük.

A receptet beküldte: Marcsi