Máglyarakás

Nincs kép

Hozzávalók:

  • 6 db szikkadt zsemle
  • 5 dl tej
  • 25 dkg cukor
  • 3 tojás
  • vanília aroma
  • kb. 4 alma
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • késhegynyi fahéj
  • 10 dkg mazsola vagy kimagozott meggy
  • 0,5 dl rum
  • 3-4 evőkanál darált dió

Máglyarakás elkészítése:

A péksüteményeket vastagabb szeletekre vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral, vaníliaaromával és olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a felszeletelt zsemlékre – amit egy mély tálba tettünk – ráöntjük. Egy ideig benne áztatjuk. Egy szélesebb tűzálló tálat vagy tepsit vajjal kikenünk, és a megáztatott péksüteményszeletek felét egyenletesen elosztjuk benne. Megszórjuk dióval és a mazsolával vagy meggyel, amelyet előzőleg beáztattunk a rumba, majd rátesszük a maradék áztatott süteményt. Az almát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk (van, aki reszeli!), meghintjük fahéjas cukorral, és a tetejét ezzel beborítjuk. Jó meleg sütőben 30 percig sütjük. Közben a tojásfehérjékből habot verünk, hozzáadjuk a baracklekvárt, és a megsült tészta tetejére öntjük. Elsimítjuk, villával megcsíkozzuk. 10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik, és kissé megpirul. Vizes késsel nagy kockákra szeleteljük. Az elkészült máglyarakást tálalhatjuk vaníliaöntettel vagy pudingporral leöntve.

A receptet beküldte: Zsófi