Lekváros derelye

lekváros derelye

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 6 dkg zsír
  • 30 dkg lekvár (talán a házi szilvalekvár a legjobb választás)
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg cukor (fahéj)

Lekváros derelye elkészítése:

A lisztből és a tojásból nagyon vékonyra nyújtott tésztát készítünk, félbehajtjuk. Az egyik felére a lekvárból mogyorónyi halmokat rakunk, egymástól 4-5 cm távolságra. Gyorsan kell dolgozni, hogy a tészta ne száradjon ki. A lekváros helyek közötti részeket tojásfehérjével megkenjük, amit az egyik tojásból félretettünk. Ezek után a tészta másik felét ráhajtjuk és a lekvárhalmok közötti részt jól lenyomkodjuk. Derelye metélővel egyenlő nagyságú négyszögeket metélünk. Sós vízben valamivel tovább főzzük, mint a szokásos tésztát. A morzsát a zsírban aranysárgára pirítjuk, és a kifőzött tésztát beletéve összevegyítjük. Tálaláskor sima vagy fahéjas porcukrot szórunk rá vagy teszünk mellé.

A receptet beküldte: Elvira