Kalács receptek

Finom, egyszerű, gyors receptek a kalács rajongóknak.

Diós-mákos bejgli

karácsonyi bejgliDiós-mákos bejgli elkészítése: A lisztet a vajjal meg a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojásokkal, csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek. A darált mákot, illetve diót a cukorral összekeverjük, és a tejjel felforrázzuk. A mazsolát hozzáadjuk, a reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a máktölteléket még baracklekvárral is ízesítjük…

Bajor kalács

bajor kalácsBajor kalács elkészítése: Az élesztőt és a cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a tojást, a vajat, a sót, a lisztet és simára keverjük. Lefedjük, és egy fél óráig kelesztjük. A római tálat 20 percre meleg vízbe áztatjuk. Tejet, vajdarabokat és cukrot teszünk a kéz meleg tálba. A tésztából gombócokat formázunk, és egymás mellé helyezzük a tálba. Lefedjük, és 20 percig kelesztjük. A tálat lefedjük, és a hideg sütőbe tesszük…

Mézeskalács

mézeskalácsMézeskalács elkészítése: A tészta gyúrására is alkalmas nagyobb edénybe helyezzük a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket, valamint utoljára – mindezek tetejére – a margarint. Lábosba öntjük a mézet és a cukrot, majd folyamatos kavarás mellett felforraljuk (ne féljünk, nem ragad le!), felforrt mézet és cukrot lassan ráöntjük a lisztes tál tartalmára úgy, hogy a margarin java elolvadjon. Hozzáadjuk a két tojássárgáját…

Diós bejgli

diós bejgliDiós bejgli elkészítése: A vízből és a cukorból – a citromhéjjal és a szegfűszeggel – szirupot főzünk. Ha elkészült, elkeverünk benne egy diónyi vajat, és kidobjuk belőle a szegfűszeget. A dióhoz hozzáadjuk a mazsolát, a baracklekvárt és ráöntjük a forró szirupot, majd jól összekeverjük a masszát és hagyjuk kihűlni. Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral felfuttatjuk. Az átszitált lisztet összedolgozzuk az elmorzsolt…

Mákos bejgli

mákos bejgliMákos bejgli elkészítése: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Az élesztőt cukros langyos tejben megfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük. Az összes többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk, és sima tésztává gyúrjuk. Cipóvá formázva fóliába göngyöljük és hűtőszekrényben hideg helyen legalább 1 órát, de még jobb, ha egy éjszakán át pihenni hagyjuk. Ezután ismét alaposan átgyúrjuk. Majd 4 egyforma cipóra osztjuk, és kelni…