Húsleves recept

húsleves

Hozzávalók:

  • csirkehús darabok – lehetőleg csontosak (szárny, comb, hát stb.)
  • néhány darab gumós, ill. gyökeres zöldség (karalábé, sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, paszternák, póréhagyma)
  • 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
  • egy-egy marék egyéb zöldség (zöldborsó, zöldbab, kelkáposzta, kelbimbó, gomba, spárga, brokkoli, karfiol, kínai káposzta)
  • petrezselyemzöld, babérlevél
  • húsleves vagy zöldségleves kocka (bio)
  • só, bors, esetleg chili

Húsleves elkészítése:

Pucoljuk meg a zöldségeket. A gyökeres zöldségek felét vágjuk fel darabokra (de ne apróra!), a másik felét hagyjuk egészben (a vöröshagymát is). Egy nagy lábasban főzzük fel a hús darabokat, a vöröshagymát, fokhagymát és az egész gyökeres zöldségeket. Sózzuk meg egy kicsit. Mielőtt felforr a leves, egy szürke hab keletkezik a felszínén – ezt feltétlenül szűrjük le egy szűrővel. Amikor felforrt a leves, adjuk hozzá a darabos gyökeres zöldségeket, a leveskockát, a borsot és egy-két babérlevelet. Vegyük le takarékra, és fedő alatt főzzük kb. 40-50 percig. Csupán ekkor tegyük bele a többi zöldséget, mert ezeknek a főzése csupán 15-20 percet igényel. (tipp: sokkal egészségesebb az, ha egy zöldség nincsen szétfőzve, hanem még ropogós). A leves legyen elég sűrű, de ne tömény. A petrezselyem zöldjét egy cérnával kössük meg, és tegyük a leves tetejére az utolsó 10 percre, majd dobjuk ki a babérlevelekkel együtt. A húsleves az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb, legfinomabb és legegészségesebb leves. A kínai gyógyászat és az európai természetgyógyászat szerint a húsleves a legjobb gyógyszer a megfázására, hiszen tele van az immunrendszert védő vitaminokkal és ásványi anyagokkal, továbbá gyógyító hatású aminosavakkal. De még ha nem is vagyunk betegek, téli hideg estéken nincs jobb egy tányér, forró húslevesnél… A húsleves elkészítése roppant egyszerű, mégis minden háziasszonynak van egy saját házias receptje. Éppen ezért nem is adunk meg egy pontos receptet, hanem mindenki a saját ízlése szerint kövesse vagy módosítsa az alábbi receptet.

A receptet beküldte: Mónika