Csipkebogyó tea recept

csipkebogyó tea

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál csipkebogyó
  • 0,5 l víz
  • cukor, édesítő szer vagy méz, ízlés szerint
  • citromlé, ízlés szerint

 

Csipkebogyó tea elkészítése:

A csipkebogyókat jól megmossuk, a sérült szemeket kiválogatjuk. A csipkebogyó legtöbb hatóanyaga a magvaiban található, ezért a teát két kanál összetört csipkebogyóból készítjük. Az összetört bogyókat kb. 10 percig főzzük, fél liter vízben. Hogy a benne levő C vitamin ne vesszen el, a csipkebogyót a forrás pillanatában szórjuk a vízbe. Miután lehűlt, tetszés szerint ízesíthetjük. Langyosan vagy hidegen, a nap folyamán több adagban fogyaszthatjuk. Ha még több vitamint szeretnénk kinyerni nehezen megszerzett csipkebogyóinkból és nem azonnal szeretnénk fogyasztani teánkat, akkor készíthetjük úgy is, hogy az összetört szemeket leforrázzuk és lefedve másnapig ázni hagyjuk. Ezután leszűrjük és tetszés szerint ízesítve, hidegen vagy enyhén felmelegítve fogyaszthatjuk is. A csipkebogyó gazdag vitaminokban. Magas C-vitamin tartalma mellett, van még benne A, B, E, K vitamin, cukor, pektin, alma-, és citromsav, fehérje, karotinoidok, magnézium. Jól alkalmazható lázas, náthás állapotok enyhítésére, influenza megelőzésére, enyhe hashajtó, gátolja a meszesedést, máj-, és mellékvese működést serkentő hatása is van. Elkészítési idő: kb. 20 perc

A receptet beküldte: Mazsola