Citromos süti recept

citromos süti

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 4 tojás
  • 13 dkg kristálycukor
  • 1 nagy citrom leve (10 evőkanál) és reszelt héja
  • 8 dkg sütőmargarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 12 dkg finomliszt

A tepsi kikenéséhez: 2 dkg Rama sütőmargarin, 1-2 evőkanál finomliszt
A mázhoz: 12 dkg porcukor, 3 evőkanál citromlé

Citromos süti elkészítése:

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez az elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. A jól megmosott citrom héját belereszeljük, levét pedig, ami kb. 10 evőkanálnyi, kifacsarjuk, szintén hozzáadjuk. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a citromos keverékbe forgatjuk. Egy kicsi (15×25 cm-es), magas peremű tepsit margarinnal kikenünk, a liszttel behintjük. A citromos keveréket belesimítjuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 25 percig sütjük. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével addig kevergetjük, míg teljesen fel nem oldódik. Majd egyenletesen a tésztára kenjük, és dermedni hagyjuk. A máz sűrűségét víz hozzáadásával szabályozhatjuk. Ha színes mázat szeretnénk, akkor a víz helyett rumot, vagy valamilyen befőtt levét is használjuk. Elkészítési idő: kb. 50 perc

A receptet beküldte: Brigi