Borsóleves recept

borsóleves

Hozzávalók:

  • 0,5 kg mirelit borsó
  • sárga- és fehérrépa
  • Vegeta (tetszés szerint)
  • 4 evőkanál pirospaprika
  • 6 evőkanál liszt, olaj
  • egy nagy edény, fedő, fakanál

A csipetkéhez:

  • 1 tojás, csipetnyi só, 10 dkg liszt

Borsóleves elkészítése:

Pici olajon a zöldséget és a borsót megdinszteljük, kb. 5 percig lassú lángon. Levéve a tűzről, a 4 evőkanál pirospaprikát és a 6 evőkanál lisztet hozzáadjuk és összekeverjük csomómentesre! Vegetát adunk hozzá. Vízzel felöntjük, majd visszatesszük a lángra, időnként megkeverjük. Forrásnál figyelni, nehogy kifusson. Felforrás után takarékra tesszük kb. fél órára! Folyamatosan kóstolgassuk, és ha még nem elég a vegeta, akkor tetszés szerint ízesítsük még! Amíg fő a leves, elkészítjük a csipetkét: a tojást összegyúrjuk kb. 10 dkg liszttel és 0,5 tk sóval. Rugalmas tésztát kell kapnunk, amit kis körömnyi darabokra csipkedünk. Amikor a borsó és a zöldségek megfőttek, berántjuk a levest. (Rántás készítése: a lisztet a zsiradékon világos zsemleszínűre pirítjuk, levesszük a tűzről, belekeverjük a felaprított petrezselyemzöldet és 2 teáskanál őrölt pirospaprikát, felöntjük 2 dl hideg vízzel, a leveshez keverjük és felforraljuk.) A forrásban lévő levesbe szórjuk az előzőekben elkészített csipetkét. Miután feljött a tészta a leves tetejére, még kb. 5 percig főzzük. Elkészítési idő: kb. 70 perc

A receptet beküldte: Andi