Babgulyás recept

babgulyás

Hozzávalók:

  • 30 dkg marha- vagy sertéscomb (vagy lapocka)
  • füstölt hús (lehet csülök,oldalas..)
  • 3 db sárgarépa
  • 2-3 db fehérrépa
  • barna- vagy tarkabab
  • vöröshagyma
  • kevés zsír vagy olaj
  • piros paprika
  • ízlés szerit őrölt kömény, bors, delikát
  • 1-2 babérlevél

A nokedlihez:

  • 3 tojás, pici só, liszt

Babgulyás elkészítése:

A kockára vágott hagymát a zsiradékon megfonnyasztjuk, és a kockákra vágott húst belerakjuk. Ízesítjük paprikával és delikáttal, felöntöm vízzel, és jó sűrű pörköltet készítünk belőle. A babot előző este, vagy 1-2 órával főzés előtt megmossuk, és meleg vízben beáztatjuk, majd feltesszük enyhén sós, babérleveles vízben főni. (Ha kell, pótoljuk a vizet, kb.1 óra alatt puhul meg a bab.) A füstölt húst szintén megmossuk, ha kell, beáztatjuk, és azt is megfőzzük. (A vízbe nem kell sót tenni.) Ha a bab már megfőtt, akkor a megtisztított, karikára vágott zöldségeket hozzáadjuk, és azt is puhára főzzük. Majd a kész pörköltet hozzákavarjuk, és beleszaggatjuk a nokedlit. Nokedlit 3 felvert tojásból, pici sóval és annyi liszt hozzáadásával kell készíteni, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy a tészta. Amikor a nokedli megfőtt, a főtt füstölt húst is felvágva hozzáadjuk a leveshez, és őrölt köménnyel, pici borssal (szükség esetén delikáttal vagy sóval) fűszerezzük. Fel lehet használni a füstölt hús levét is a bab főzése során (a zsiradékot le kell szedni a füstölt hús levéről), így pikánsabb ízű levest kapunk. A bab első főzőlevét le is lehet önteni, ebben az esetben nem lesz annyira puffasztó a bab. Ha nincs otthon füstölt hús el is lehet hagyni, ekkor csak a marha- vagy sertéshúsból készítjük el. Elkészítési idő: 90 perc

A receptet beküldte: István